+46 08-754 84 55 info@trappspecialisterna.se

Förr byggde man ofta hus och kyrkor i trä. För brand- och säkerhetsskäl, var byggandet av träkonstruktioner som var mer än två våningar höga förbjudna i Sverige fram till 1994 men även efter upphävandet, ser man sällan fullskaliga träkonstruktioner idag, förutom de så kallade landshövdingehusen, som består av tre våningar med en grund som är anlagd i sten och följt av två våningar i trä.

Det finns många fördelar med att använda trä för olika ändamål (Advantage Environment, “WOOD CONSTRUCTION ON THE RISE”, 2014).

Enligt Planet Ark Environmental Foundation, har trä som på ett ansvarsfullt anskaffats många fördelar. Det hjälper människor att hantera klimatförändringen och är ett naturligt isolerande material. Trä är mycket slitstarkt och strukturellt starkt. Detta gör materialet idealiskt för byggändamål. Det kan också vara billigare än andra material med liknande hållbarhet. Trä är också en miljövänlig och förnybar resurs vilket gör den idealisk för konstruktioner, särskilt nu när miljöhänsyn är på uppgång (Make It Wood 2015).

 Trä har olika egenskaper som gör det estetiskt tilltalande. Att inreda med trä är väldigt vanligt, olika trä installationer såsom trätrappor inomhus kan göra interiörer rustik eller elegant. Kombination av trä och material som rostfritt stål, sten eller glas är mycket populärt och ger en stilren interiör. Trappspecialisterna är en trappbyggare som har byggt och renoverat flertal trappor där just kombination av trä och övrigt materialet har gett en ny och modern look till gamla trappor.

Användning av trä i inredningen öppnar också många alternativ när det gäller träslag och kvalitet. Körsbärsträ och valnöt, till exempel, är båda mycket vackra träslag men kan också vara något dyrare jämfört med andra träslag (The Wood Database 2012). Välj alltid ett träslag som passar för ändamålet. Alla träslag är vackra på sitt sätt men vissa kan vara något känsligare än andra. Om du ska välja ett träslag för trätrappor inomhus, ett köksbord, golv etc är det klokt att använda ett tåligt träslag som även bör lackas för att undvika fläckar, märken och övrigt slitage.

Trädetaljer och interiör kan kräva särskilda beläggningar för att skydda dem från mögel och fukt. En erfaren trappbyggare som Trappspecialisterna vet vilka produkter som ska användas för att skydda och hålla trämaterialet vackert.  Mer information kan hittas på deras hemsida.

 

“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Trappspecialisterna.”