+46 08-754 84 55 info@trappspecialisterna.se

Vi spenderar rätt mycket tid på att springa uppför och nedför våra trappor utan att inse den viktiga roll de spelar. Men även om de är centrala i våra hem ska både funktionen och utformningen kunna tåla en granskning med jämna mellanrum. Nu finns många olika typer av design att välja mellan. Så varför inte ta ut svängarna när du får möjlighet? En förändring här kan få effekter på flera plan. Förlåt dåligt skämt, men så är det ju!

Oavsett om du tänker genomföra en trapprenovering själv, eller ta hjälp av proffs, så är det första steget alltid planeringen. Du behöver ta ställning till om du bara ska byta ut ytan, från matta till trä eller tvärtom till exempel, om räckena kommer att beröras eller om du gör en totalsatsning och lyfter ut hela konstruktionen. Detta får olika konsekvenser när det gäller både dina egna arbetsinsatser, tiden då det blir stökigt därhemma och naturligtvis ditt trapprenovering pris.

Låt säga att du ska förändra själva trappstegen. Då blir första punkten att ta bort mattan om du har en sådan, eller att slipa och ta bort gammal färg och lack. I en del fall finns det en ram runt mattan på varje plansteg. Du behöver bestämma dig för om den ska vara kvar eller tas bort. Samma sak med det som kallas list, eller barnsäkerhetslist. Ibland är det lämpligt att täcka helt mellan stegen, ibland tillåter avståndet att du inte behöver denna list. Mät för att kunna ta reda på vad som gäller.

När du ska renovera din trappa behöver du också ta ställning till om räcken, stolpar och handledare duger som de är, ska renoveras eller bytas ut helt. Och i vilken stil vill du ha dem i så fall? Ibland är det tufft att låta svarta handräcken bryta av och vara markerade. Ibland är det att föredra ett sammanhållet och mer diskret uttryck. Det kan också ha betydelse hur din inredning ser ut för övrigt. Gör du förändringen i en hall från 1910-talet med målad panel har du lite andra förutsättningar än om du tar upp ett hål till vinden för att göra en helt ny loftvåning ovanför den befintliga. Ofta räcker det med att måla hela eller delar. Ta några foton och ta med dem till erfarna specialister så du inte missar några viktiga detaljer. Det kan tyvärr komma surt efter om du hamnar på fel sida av måtten för vad som följer lagar och regler.

”Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Trappspecialisterna.”