+46 08-754 84 55 info@trappspecialisterna.se

Skrivet av Nils den Oct 20, 2014

När man ska bygga till eller bygga om sitt loft så är det bra att fundera på hur man vill ha sin lofttrappa. Vinden är den perfekta platsen att förvara sådant man inte vill ha framme men inte vill göra sig av med och den kan göra att huset i övrigt inte känns så fullproppat av saker. Det är därför nästa alla hus har en vind med inbyggd trappa.

Men det ska vara lätt att komma upp på vinden så att man kan komma åt det sakerna som man förvarar där, när man så önskar eller behöver det. Det vanligaste är att man har en loftstege. En loftstege är oftast en hopfällbar eller skjutbar stege som går hela vägen ner till golvet när vindsluckan är öppen. Men det finns tillfällen när det kan vara svårt att få in eller använda den här typen av stege. En nackdel med loftstegen är ett man måste fälla eller dra ut den och då krävs det viss fysisk styrka. En annan nackdel är att de rörliga delarna måste passas in.

  • Lofttrappan är den nya länken

Till skillnad från loftstegar är lofttrappor tänkta som fast inredning så att man snabbt och lätt kan ta sig upp på vinden utan att behöva fälla ut eller dra i en stege. Dessutom krävs inte samma underhåll för en lofttrappa eftersom den är en fast inredning.

Lofttrappan är en ständig länk mellan översta våningen och loftet. Lofttrapporna blir än mer användbara om loftet används som sovrum eller kontor istället för rent förvaringsutrymme. Att använda en fast lofttrappa istället för en loftstege gör loftet mer tillgängligt vilket är viktigt om man har sitt kontor eller sovrum där.

  • Lofttrappor finns i flera olika utföranden

Raka lofttrappor är den vanligaste typen av lofttrappor. Till skillnad från vanliga trappor är lofttrappor smalare och utformade med brantare steg. Detta beror på att ytan som kan användas ofta är begränsad. En vanlig trappa tar vanligtvis upp för mycket plats och gör att det känns trångt.

För att spara plats kan man välja en spiraltrappa när man ska renovera trappa. Spiraltrappor är ideala som lofttrappor eftersom tar mindre plats än raka lofttrappor och gör rummet luftigare och mindre trångt. Dessutom är de snygga.

Att välja lofttrappor är det bästa valet för alla som ska renovera trappa och som av en eller annan anledning inte tycker att loftstegar är ett bra alternativ.

 

“Författarens åsikter är helt sin egen och kanske därför inte speglar åsikterna hos Trappspecialisterna.”