+46 08-754 84 55 info@trappspecialisterna.se

En trapprenovering kan verkligen förhöja känslan i ett hem, speciellt om trappan har en central placering i hemmet och syns direkt när man kommer in i huset. Men gamla trappsteg med heltäckningsmattor från 70-talet är ofta slitna nu, och gör kanske inte ett modernt och fräscht intryck i trappan.

Välj en design som passar huset och inredningen

När du ska välja mellan designer för din trapprenovering inomhus kan det vara klokt att fundera över vilken känsla och stil huset har i övrigt. Tänk på vad ni har för material på golv och väggar, vilken färgsättning det är i rummen som trappan finns i, samt vilken tidsepok huset hör till. Har ni till exempel trägolv på både övervåningen och nedervåningen kan det vara snyggt att matcha trägolven med en trappa i samma material.

Viktigt att fundera över vid en trapprenovering inomhus är också att välja en design som höjer värdet på huset. Detta gäller dels om du mest vill fräscha upp en sliten trappa som ändå är stabil och säker, men även när trappen är undermålig och behöver bytas ut helt. Trappans utformning, säkerhet och design kan påverka priset på huset – och då kan en trapprenoverings pris täckas upp av den eventuella värdeökningen.

Tänk på säkerheten vid din trapprenovering

När du ska renovera trappan är det även viktigt att tänka på belysningen ur en säkerhetsvinkel. Att sätta en strömbrytare vid trappans nedersta och översta steg och belysa trappen väl så att man ser var man sätter fötterna i den kan förhindra många olyckor. Räcken och handledare behöver dessutom ha rätt mått och höjd. För att det ska bli rätt kan det vara klokt att kontakta ett företag som specialiserar sig på trapprenovering. Då kan du känna dig trygg med att renoveringen följer lagar och regler om säkerhet. När du ska genomföra en trapprenovering inomhus i ett äldre hus där det inte är möjligt att följa kraven helt, går det att ansöka om dispens från regelverket. Man ska dock alltid eftersträva att uppfylla så många som möjligt av kraven.

Ska trappan ha flera funktioner?

Utrymmet under trappor är ofta en död yta i hemmet som i bästa fall får husera dekorationer, men i värsta fall blir en avställningsyta utan att man gör något vidare med ytan för att effektivisera den. Har ni funderat över om ni skulle kunna bygga in extra förvaring vid trappan kan det vara en bra idé att förverkliga den idéen när det är dags för en renovering av trappan. Men det kan vara krångligt att själv avgöra hur man skapar en förvaring under trappan på bästa sätt. I såna lägen kan det vara klokt att ta kontakt med ett företag som utför trapprenovering och som även kan bygga in förvaring under trappan i samband med renoveringen. Då kan arbetet bli gjort på ett fackmannamässigt sätt.

Hitta ett företag i Sverige som genomför en trapprenovering

När du ska leta efter ett företag som utför trapprenoveringar så behöver såklart priset stämma för att du ska kunna genomföra renoveringen, och trapprenoverings pris i Sverige kan variera stort mellan olika företag. Viktigt att tänka på när du ska renovera trappan är dock att det görs på ett fackmannamässigt sätt. Om priset för renoveringen var lågt, men renoveringen inte leder till någon värdeökning på huset, eller i värsta fall till en värdeminskning, var det ändå inte så klokt att ta det billigaste alternativet.