+46 08-754 84 55 info@trappspecialisterna.se

Räcker det inte med en renovering för att ge trappan i hemmet det där utseendet du är ute efter? Eller behöver du bygga en trappa till det nya attefallshuset på lantstället? Då har du hittat helt rätt! Här sammanställs nämligen några bra tips och råd för vad du behöver tänka på när du ska bygga en trätrappa, inomhus eller utomhus, men också hur du kan gå tillväga om du har tummen mitt i handen.

Gör din research

Det första du bör göra innan du sätter igång att bygga en trappa är att noggrant läsa igenom guider och instruktioner för hur projektet går till, vilka verktyg du behöver och vilket material du behöver inhandla. Dessa finns det gott om i både text- och videoformat online och med tillräcklig research kommer du direkt kunna avgöra om du besitter rätt färdigheter för att kunna färdigställa trappbygget på egen hand eller inte.

Är trä rätt material för dig?

En annan sak du bör fundera över innan du börjar bygga din trätrappa är om trä verkligen är det rätta materialet för dig. Trätrappor ger dig ett klassiskt utseende och kan byggas i de flesta former och storlekar för att passa in på den plats du har i åtanke. Det är dock ett naturligt material som behöver betydligt mer underhåll än exempelvis en trappa av stål. Träet behöver behandlas med olja eller färg när den är färdigställd, dels för att få ett vackert utseende, men främst för att klara av att stå emot slitage och yttre påfrestningar under de kommande åren. Då och då måste trappan även oljas in eller målas om på nytt för att upprätthålla ett vackert utseende och gott skick.

Att bygga en trätrappa är alltså ett populärt val för inomhusbruk då den inger ett varmt och ombonat intryck. En ståltrappa kan i sin tur vara ett bättre val om du ska bygga en trappa eller trappräcke utomhus då det är ett material som står emot yttre påfrestningar som regn, snö och temperaturväxlingar på ett effektivt sätt. Välj därför det alternativ som bäst passar för dina förutsättningar och önskemål!

Vilket trappräcke passar din trappa?

Förutom att välja material, utseende och form på själva trappan finns det flera tillbehör som är minst lika viktiga för att ge den det utseende du önskar. Hos professionella trappföretag hittar du mängder av olika alternativ på exempelvis ledstänger och trappräcken i material så som trä, metall och glas och med deras hjälp kan du snabbt få trappan att gå från intetsägande och tråkig till modern och iögonfallande. Om du ska bygga en trappa med trappräcke utomhus finns det till exempel snygga varianter i metall att välja bland, vilka kommer stå emot både snö och regn samtidigt som de ger ett bra stöd om trappstegen skulle vara hala. En ledstång i metall passar självklart även för en trappa inomhus om du är ute efter en lite råare och industriellare känsla och matchas denna med ett trappräcke av glas får du snabbt till en riktigt modern och stilren look! Ett trappräcke och ledstång i trä är i sin tur ett utmärkt val för dig som vill få ett klassiskt och traditionellt slutresultat.

Ta hjälp av ett professionellt företag

Om du efter att ha läst denna guide trots allt känner att du behöver hjälp att bygga din trappa kan du lugnt lägga hammare och såg åt sidan och i stället anlita ett professionellt byggföretag. De kommer kunna vägleda dig i valet av modell och material och sedan även snabbt och enkelt hjälpa dig att få den på plats. Rätt skönt, eller hur?