+46 08-754 84 55 info@trappspecialisterna.se

Om du har planer på att förbättra hemma eller kanske bygga nytt hus, så finns det några saker att tänka på när det gäller trappan. Hur vi utformar en bostad med flera våningar eller loft sätter tonen för hur den uppfattas. Naturligtvis är det enklare att måla en vägg än att förändra trappan, men i slutändan behöver en trapprenovering faktiskt inte vara mer komplicerad än att byta till exempel köksluckor. Låt dig inte luras av utseendet, det är funktionen som är allra viktigast.

Ytbehandling som gör susen

Om du köpt en äldre fastighet är det troligt att du har en trappa i trä. Ofta är det då så att den är av furu med tjocka lager lack som fått hänga med ända sedan 1970-talet. Inte så spännande alla gånger, men enkelt att ändra på. Om trappan fortfarande är i okej skick  kan du komma långt med en täckmålning, matta eller annan ytbehandling. Det finns en mängd olika material och lösningar att välja mellan. Behöver du tips eller råd om hur du kan gå tillväga så kan du alltid vända dig till en professionell återförsäljare och tillverkare av trappor.

Mer än själva stegen

Trappor inomhus är mycket mer än bara själva trappstegen. Trappräcket kan kontrastera mot den övriga trappans utseende, eller smälta in. Allt beroende på sina önskemål. Vilka beslag och fästen gillar du? När det gäller räcken och ledstång finns det också en del regler att förhålla sig till. Det är till exempel viktigt att tänka på barnsäkerheten och att de små måste skyddas från att ramla ner eller fastna mellan spjälor eller steg. Utformningen av räckena kan varieras i det oändliga, och så även kulören på färgen eller ytbehandlingar som olja, lack eller hårdvaxolja.

Formen på själva trappan har naturligtvis också betydelse. Välj mellan L- och U-trappor, raka trappor och spiralsvängda trappor. När du är klar med de olika besluten kan du ta tag i frågan om ändböjar, ändknoppar och hörnböjar. Förutom att det ska bli snyggt är det naturligtvis en god idé att göra rätt från början.

Sammanfattningsvis kan det bli en hel del detaljer att ta ställning till när det gäller trätrappor. Därför är det ofta en smidigare lösnings att prata med en professionell trappbyggare med över 20 års erfarenhet. Här får du hjälp i alla steg. Om du vill får du kontakt med designers eller underleverantörer som kan skräddarsy en lösning för just dig. Vill du göra jobbet själv kan det ändå vara bra att få råd om vad du ska undvika och vilka material du bör använda. En justering av någon centimeter kan vara skillnaden mellan succé och katastrof i det här sammanhanget. Kanske du ska börja med att skaffa dig en trappstegsmätare för att komma vidare?

”Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Trappspecialisterna.”