+46 08-754 84 55 info@trappspecialisterna.se

Kvadratmeterpriset ökar på de flesta platser runt om i landet och därmed också behovet av yteffektiva lösningar. Därför är det inte så konstigt att spiraltrappor kommit att bli ett så populärt alternativ, i såväl hem som på arbetsplatser, och trenden ser bara ut att fortsätta.

En stor fördel med en spiraltrappa är nämligen att den tar upp otroligt lite plats jämfört med traditionella trappor tack vare att den endast kräver en plats som motsvarar dess diameter. Det gör att de kan användas i små bostäder och trånga utrymmen där en vanlig trappa hade tagit upp större delen av alla kvadratmeter och dessutom finns de tillgängliga i många olika utseenden. Om detta låter som ett alternativ som skulle kunna passa dig kommer här några bra saker att ha i åtanke innan du själv eller någon annan börja bygga din spiraltrappa. Lycka till!

Storlek

Till att börja med är det viktigt att förhålla dig till det utrymme du har att röra dig med. Trappan får inte kännas i vägen eller ta upp onödigt mycket plats, men heller inte vara för liten för att du och de andra som befinner sig i bostaden ska kunna röra er bekvämt i den.

Höjd på stegen

En annan viktig sak att ha i åtanke för att bekvämt kunna ta sig upp och ner för trappan är att stegen placeras med rätt avstånd. Detta är särskilt viktigt om barn eller äldre kommer använda sig av trappan eftersom det då inte får finnas någon risk att snubbla eller trilla mellan trappstegen.

Vilket håll ska den snurra åt?

Något som kanske inte är det första som dyker upp i tankarna vid planeringen av trappans design är åt vilket håll den ska snurra åt. Men detta kan vara otroligt viktigt för dess helhetsintryck och bör därför noggrant tänkas igenom innan du börjar bygga. Kanske skapas det ett luftigare och mer öppet utseende om trappan vrider sig till vänster i stället för höger?

Höjd på räcke

Att en trappa ska vara utrustad med räcke om den inte omges av en vägg står angivet i Boverkets byggregler. Detta gäller då särskilt för en spiraltrappa eftersom den är placerad helt fristående i rummet. Välj en höjd på räcket som passar i förhållande till gångytan och också efter vilka personer som kommer använda den.

Design

En spiraltrappa kan tillverkas i trä eller stål och är därför enkel att anpassa efter hemmets övriga inredning. Välj det material som passar husets byggnadsstil och din personliga smak på bästa sätt! En spiraltrappa i stål ger ett lite tuffare och mer industriellt utseende, medan en trappa i trä skapar en traditionell och lantlig känsla.

Hitta ett företag i Sverige som kan hjälpa dig att designa en spiraltrappa i trä eller stål

För att få hjälp med din planering och för att kunna ta fram en trappa i de mått och det utseende du tänkt dig är det en god idé att anlita en välrenommerad trappspecialist. De kommer kunna hjälpa dig att ta fram olika designer för en spiraltrappa i stål eller trä och anpassa storlek och utseende efter bostadens unika förutsättningar. På så sätt kan du känna dig trygg med att få en säker och snygg trappa av högsta möjliga kvalitet!