+46 08-754 84 55 info@trappspecialisterna.se

Det är en trend att använda färre material i husbyggen. Det har både med design och miljöhänsyn att göra. Om vi blir duktigare på att konstruera med återvunnet material och plocka isär gamla hus och återanvända trä, tegel och betong igen, skapar vi en god cirkel. Att utgå ifrån det naturliga och giftfria är också en bra idé när du ska bygga en trappa för ditt hus, oavsett det är ute eller inne. Att satsa på gedigna material, göra en tidlös utformning och visa respekt inför den byggda miljön runtomkring är några andra viktiga utgångspunkter.

Viktig karaktär i berättelserna

Du minns kanske trappstegen som ledde fram till farmors glasveranda eller den spännande klättringen upp till vinden hos din barndomsvän? Små barn lägger mycket tid och kraft på att lära sig förflyttning i höjdled för det är något magiskt med den. Inte så konstigt att den ofta förekommer i sånger, sagor och historiska berättelser. Ibland en väg till befrielse, ibland en skrämmande stig ner i en källare eller grotta.

Så kommer du igång

Många tycker det känns osäkert att själv konstruera en utomhustrappa. Men var inte rädd, ta med dina funderingar till Trappspecialisterna, så får du guidning och del av en stor erfarenhet. Du kommer att få råd om vilka förberedelser du behöver göra, i form av mätningar, men också vilka verktyg som är centrala och förstås en diskussion om materialval. Betong är mer mångsidigt än det låter, börja med att kika på hur arkitekter har använt den. Du kan utforma den nästan hur som helst, måla den, kombinera med singel, kakel eller grönska.

Steg för steg

Om du har bestämt dig för att renovera din trappa finns det några saker att ta ställning till innan du sätter igång. Hur kommer flödena i ditt hus fungera under de perioden det är nymålat eller besvärligt att passera? Vilken stil du vill ha på det färdiga resultatet är också viktigt att ta ställning till. Ska den smälta in med resten eller bryta av? Passa på att åtgärda knarrande steg, tapetsera om eller gör andra justeringar i inredningen. Lägg bra med tid på underarbetet och skaffa de verktyg du behöver ha i god tid. Du kommer inte att ångra det, eftersom det krävs för ett bra resultat. Det finns färdiga kit att köpa om du vill fästa på nya stegbrädor, eller limma träfaner i kombination med det gamla.

Underhåll och städning

Försök rengöra med torra metoder, dammsugning och dammtrasa räcker långt. På linoleum eller plast kan du torka vått. Ska du ta bort fläckar, använd milda rengöringsmedel. Och undvik ammoniak till oljade ytor.

”Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Trappspecialisterna.”