Många upplever att sin trätrappa inomhus är väldigt hal. Det utgör en fara speciellt för äldre och barn. Det enklaste sättet att göra en trätrappa mindre hal är att investera i någon typ av halkskydd eller en matta. Den goda nyheten är att de olika lösningarna är relativt billiga och enkla att installera. I denna artikel kommer vi ge 4 tips på hur du kan göra din trätrappa säkrare.
Varför är trappor av trä så hala?
För att få varje trappsteg att skina behöver de slipas extremt släta och sedan behandlas med en finish eller vaxats. Det är denna “glans” – trappans behandling – som gör trappstegen på din trätrappa så hala.
Om trappor av trä inomhus nu är så hala, varför fortsätter vi köpa dem?
Det enkla svaret är att en trätrappa är otroligt vacker. En robust trätrappa av ek, ask eller till och med hickory i hallen inger ett imponerande intryck så fort man stiger över tröskeln.
Hur du gör din trätrappa mindre hal
1. Matta
Den enklaste, och mest självklara lösningen, är att investera i en matta. Mattor för trappor av trä inomhus har en sträv undersida som ger mattan en halkfri kontaktyta med trappan. Mattan ger i sin tur bättre grepp att gå på.
Nackdelen med en matta är att de döljer stora delar av den vackra trappan.
Man väljer oftast mellan två olika typer av mattor, en enda stor matta som sträcker sig över hela trappan, eller enskilda mattor för varje trappsteg. Båda två kan utgöra snygga halkskydd för din trätrappa, kom bara ihåg att den långa mattan kan vara lite bökig att rengöra.
2. Transparent halkskydd
Vår favorit är transparenta halkskydd. De är mindre vanliga på den svenska marknaden, men går att beställa från nätet. Fördelen med transparente halkskydd är att de är i princip osynliga och erbjuder ett effektivt halkskydd utan att ta över trappans utseende.
Transparente halkskydd fästs på trappstegen med hjälp av en klistrig baksida precis som tejp.
3. Halkskyddstejp
Halkskyddstejp är desto vanligare och finns runt om i flera olika affärer i Sverige. Tejpen sätts i remsor över varje trappsteg och ger en sträv yta med bättre grepp på varje trappsteg för att motverka halka och glidning.
Halkskyddstejp fästs på samma sätt som ett transparent halkskydd och finns för både trappor inomhus och utomhus. Nackdelen är att de förstör det enhetliga utseendet av en trappa i trä.
4. Sprej eller penselbar halkskyddsbeläggning
Till sist har vi även sprej eller penselbar halkskyddsbeläggning som skapar en sträv yta på trätrappan. De är nästan helt genomskinliga, enkla att applicera och ett billigt alternativ till övriga lösningar. Nackdelen är att de har en begränsad hållbarhet. Beläggningen slits ut snabbare än tejp och behöver appliceras på nytt ganska ofta.
Var också noga med att köpa en produkt av hög kvalitet. Billigare sprayer riskerar att skada trappan eller missfärga träet.
Notera att denna produkt, precis som transparent halkskydd, är relativt svår att hitta i butiker i Sverige och behöver ofta beställas på nätet.
Bygg och renovera en trätrappa med Trappspecialisterna
Trappspecialisterna har projekterat, levererat och installerat trappor i hemmiljöer, kontor och offentliga lokaler i 30 år där trappor av trä inomhus alltid har varit lite av en favorit.
Är du intresserad av att köpa en ny trätrappa eller behöver du renovera den gamla? Kontakta oss.
Med ett brett sortiment av standardprodukter blir utbudet nästintill obegränsat men speciallösningar är inte främmande för oss. Oavsett om ni söker en enkel källartrappa eller en pampig entrétrappa så har vi lösningen för er. Vi erbjuder ett brett utbud av material, färger och ytbehandlingar.