+46 08-754 84 55 info@trappspecialisterna.se

Under årens lopp kommer din trappa att utsättas för slitage, dels från de fötter som springer upp och ner för den varje dag, men också från yttre påfrestningar som väder och vind om den är placerad utomhus. Så glöm inte att ge den lite extra kärlek ibland, trappan är ju trots allt en mycket viktig del av inredningen och utgör ofta en stor del av hemmet. Att renovera en trappa behöver dock inte vara så ansträngande som det låter, utan med små, enkla medel kan du få trappan att kännas som ny igen! Du bestämmer själv om det räcker med att måla om den eller byta ut mattan på trappstegen för att ge den ett nytt utseende, eller om det krävs en lite större renovering för att få den i fint skick. Nedan följer några goda tips och råd som kan vara bra att ha i åtanke vid en renovering av en trappa.

Tips för när du ska renovera en trappa inomhus eller utomhus

Det finns mängder av olika sätt att gå tillväga för att renovera din trappa, så här gäller det att se över just dina behov. Behöver trappan bara en lätt uppfräschning eller behöver den genomgå en grundlig renovering för att vara stabil och säker? Ta gärna hjälp av ett professionellt trappföretag om du känner dig osäker. De erbjuder även smarta lösningar som gör det enkelt att renovera eller bygga helt nya trappor. Kanske känner du att din nuvarande L-formade trappa tar alltför mycket plats? Då kan en spiraltrappa till exempel vara ett utmärkt alternativ då den både känns modern och är betydligt mer platsbesparande än många andra traditionella trappmodeller.

Det kan ta lång tid mellan gångerna du behöver renovera din trappa inomhus, medan en trappa utomhus kan behöva genomgå underhåll lite oftare. Detta på grund av att den påverkas av yttre faktorer som regn, snö, sol och vind och därmed tappa i kvalitet fortare. Se därför till att hålla den ren och kontrollera dess konstruktion med jämna mellanrum, samt att olja in eller spackla igen sprickor om trappan är gjord av trä.

Glöm inte trappräckena och handledarna!

För att din trappa ska vara säker att använda gäller det inte bara att fokusera på trappstegen och grundkonstruktionen när du renoverar. Lika viktigt är det att se över och renovera trappräcke och handledare, då det är dessa som fungerar som stöd och skydd när du går i trappan. Att byta ut trappräcke eller handledare är även ett effektivt sätt att snabbt förändra trappans utseende. Besök en professionell återförsäljare av trappor och trappräcken idag och låt dig inspireras till hur just du kan förbättra din trappa. Med deras kunskap kan du även få ett ungefärligt pris för att renovera trappor samt få hjälp att genomföra arbetet om du själv känner dig osäker. Lycka till, och kom ihåg att du kan göra ROT-avdrag på din trapprenovering om du tar hjälp av en hantverkare!