+46 08-754 84 55 info@trappspecialisterna.se

De flesta av oss bor på en begränsad yta men andra har turen att kunna lägga till några kvadratmeter i form av ett loft, eller genom att inreda en källare. Att addera yta till sitt eget hem är många gånger enklare och mer ekonomiskt än att skaffa ny bostad. En viktig parameter att ta hänsyn till är förstås på vilket sätt du ska koppla ihop de olika våningarna. För dig som överväger att installera en lofttrappa följer mer inspiration här nedanför.

Till att börja med är det viktigt att ha klart för sig hur trappan ska användas. Kommer det att bli mycket spring i den? Kommer du att behöva bära saker upp och ned? Om du ska ner i källaren för att hämta fryst mat, ytterkläder eller hantera tvätten blir det en annan funktion än om du bara ska ta dig upp och ner. Detta har naturligtvis betydelse för dig själv och ditt hushåll, men även för framtida spekulanter och ägare av fastigheten.

Det är helt enkelt inte alltid lämpligt att göra hemmabyggen när det gäller sådant som att bygga trappa. Det finns lagar och regler för säkerheten som måste följas och en hel del att förhålla sig till när det gäller mått och själva funktionen också. Dessutom bör det väl slutresultatet se trevligt ut och fungera tillsammans med resten av inredningen?

Du har säkert någon gång hamnat i en situation där höjden mellan trappstegen har ett märkligt avstånd som känns knepigt att ta sig uppför. Eller där djupet är för snålt tilltaget och du knappt får plats med fötterna. Ibland fattas ett räcke till en trappa och detta känns ofta obehagligt och osäkert. Att bygga en trappa är inte lätt, och det är inte konstigt att de flesta tar hjälp av professionella trappbyggare när de behöver renovera en befintlig trappa eller installera en ny lösning.

Några material som är vanliga när det kommer till trappbygge är olika typer av trä, täckmålade, laserade eller oljade. I en del sammanhang passar det bättre med metall, glas och betong. Hur du väljer att utforma din trappa beror naturligtvis på din egen smak men ibland kan du också behöva ta hänsyn till underhållet eller vilken typ av fästen som väggar och golv klarar.

Hur du väljer att utforma ändknoppar, ledstänger eller själva stegen kan bli föremål för långa diskussioner och svåra val. Men missa inte möjligheten att höja nivån på inredningen hemma. Att skapa något nytt som sticker ut eller att lyckas designa en lösning som blir självklar och ser ut som att den alltid funnits, är två ytterligheter på skalan, medan alternativen däremellan är många.

”Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Trappspecialisterna.”