+46 08-754 84 55 info@trappspecialisterna.se

Diskussionen om vad som är bäst, en lofttrappa eller loftstege, har pågått länge. De är två jämlika lösningar där det inte nödvändigtvis finns någon vinnare. Båda har sitt nischade användningsområde, såväl som att vi alla har våra preferenser, smaker och behov.

I denna artikel tänkte vi gå igenom fördelarna och nackdelarna med att bygga en lofttrappa och att installera en loftstege. 

Lofttrappa

En lofttrappa är det vi kallar en trappa med en väldigt brant lutning. Det är ofta det bästa alternativet vid begränsade utrymmen och smala rum där dina behov och tillgängligt utrymme är avgörande för valet av lofttrappa. Den går att få i stort sett samma modeller som en vanlig trappa och går att komplettera med ett räcke eller handledare. Stegen kan också utformas för att ge maximalt stegdjup trots den branta lutningen på trappan genom att göra så kallade “halvsteg”.

Fördelar

 1. Enkel att klättra
 2. Ett säkrare sätt att klättra upp till loftet eller vinden
 3. En snygg inredningsdetalj du kan designa hur du vill
 4. Kan användas som en förvaringsyta om din lofttrappa designas och byggs för att inkludera förvaringsboxar

Nackdelar

 1. Lofttrappor inomhus tar upp relativt mycket plats
 2. Kan få rummet att kännas mindre än vad det egentligen är
 3. Kan inte byggas om utrymmet upp till loftet eller vinden är för litet/smalt
 4. Går ej att flytta

Loftstege

Är utrymmet extremt smalt eller trångt är en loftstege ibland det enda alternativet du har. Det är egentligen inte mer än en smal stege och kan monteras fritt till loftet eller på en närliggande vägg.

Fördelar

 1. En loftstege sparar värdefull golvyta och förhindrar att rummet, hur litet det än är, uppfattas trångt
 2. Loftstegar kan vara helt mobila (om så önskas) så att det kan ställas undan efter användning

Nackdelar

 1. Kan vara väldigt svåra att klättra, eller helt omöjliga för personer med nedsatt rörelseförmåga
 2. Kan vara farliga att använda för barn
 3. Begränsade designmöjligheter

Vilken ska jag välja?

Som tidigare nämnt beror det på dina behov, tycke, smak och tillgänglig yta i rummet. Ibland finns det helt enkelt inte plats för en lofttrappa inomhus, och då är ditt enda egentliga alternativ en loftstege.

Men i alla andra fall skulle vi rekommendera att bygga en lofttrappa. Detta är helt enkelt på grund av att den dels tillåter alla att ta sig upp till loftet enkelt och säkert, dels för att en lofttrappa erbjuder otaliga designmöjligheter och kan skräddarsys precis hur du vill för att matcha övrig inredning.

Köp en skräddarsydd lofttrappa från Trappspecialisterna

Oavsett vilka lofttrappa mått och vinkel du behöver, så har vi lösningen. Vi erbjuder både standard och måttbeställda lofttrappor anpassade efter dina behov. Trappspecialisterna arbetar alltid med skräddarsydda helhetslösningar av lofttrappor för inomhusmiljöer där vi hjälper dig med projektering, leverans och installation, från första idé till verklighet. Du väljer själv material och önskad stil på lofttrappan.

Kontakta Trappspecialisterna idag för en skräddarsydd lofttrappa s hjälper vi dig hitta vilka lofttrappa vinkel och mått du behöver för att kunna utnyttja tillgänglig yta på bästa sätt.