+46 08-754 84 55 info@trappspecialisterna.se

Möjligheten att byta nivå, kliva över ett hinder eller stiga upp inför något heligt är lika gammal som mänskligheten. Konstruktionen som binder ihop olika våningar är ett av de första exemplen av arkitekturhistoria. Det är omöjligt att datera den första av alla trappor, men cirka 6 000 före Kristus är ett årtal som nämns och återkommer i beskrivningarna.

Till att börja med var funktionen att snabbt förflytta sig över ett hinder eller ta sig upp i säkerhet, den viktigaste. Men den har länge också fått symbolisera förbättring och förfining, både i teori och praktik. Fortfarande i vår tid är den ofta ett exempel på en höjning, alltså som i skolning och utbildning. Man bygger helt enkelt in en fysisk ansträngning, när eleven flyttar upp att genom skolstadierna mot examen eller nästa nivå!

I det militära hade den också en roll, att fäktas mot en fiende i en spiralformad trappa utan räcken hade sina fördelar. I fästningar, borgar och slott fick den soldat som var högst upp, övertaget.

Efter några tusen år med sten och trä som huvudsakligt material blev det inne med ståltrappor och att använda glaskonstruktioner. Den tjeckiska arkitekten Eva Jirincna var den första med denna typ av design, i London 1980. Den här stilen ansågs väldigt radikal och futuristisk, men känns fortfarande modern och intressant i rätt miljö.

Bostäder är dyrt på många håll idag, den som haft lyckan att få en generös takhöjd kan utnyttja den och skapa fler kvadratmetrar genom att växa på höjden. Lofttrappor finns i många versioner och det är viktigt att göra rätt val för att det ska fungera i slutänden. Ta kontakt med specialisterna och diskutera vinklar, djup på stegen och hur ni utnyttjar utrymmet hemma på bästa sätt. Det är viktigt att göra rätt från början, inte minst om du en gång i framtiden ska sälja lägenheten eller huset. Det gäller till exempel regler om räcken och säkerhet för barn och gamla.

Du kan få hjälp i varje steg. Kanske har ni redan börjat skissa på en trätrappa som ni vill ha konstruerad? Det mesta går att ordna. Samarbetet med olika underleverantörer och formgivare borgar för att du får en bra lösning.  Även om ni har kommit en bit på väg med er plan, är det en god idé att prata igenom alla stora beslut först. Det känns tråkigt om en liten förskjutning av placeringen i rummet skulle skapa nya problem. Å andra sidan kan en förändring också skapa nya möjligheter!

Ett viktigt kapitel är naturligtvis också ledstängerna. Det finns i många olika former och material. Färger och ytbehandlingar varierar, dessutom ska de matchas med hörnböjar, ändknoppar och beslag. Innan du blir alltför förvirrad av alla detaljer, boka ett möte med en professionell trappbyggare som har över 20 års erfarenhet.

 

”Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Trappspecialisterna.”