+46 08-754 84 55 info@trappspecialisterna.se

Har din trappa börjat se trött och sliten ut? Har den upplevt sina bästa dagar och behöver repareras? Eller har den helt enkelt gått ur tiden? Då kan det vara dags för att renovera. Genom en relativt enkel renovation kan du på egen hand eller med hjälp av en professionell hantverkare få din trappa att se ut som ny med bara några enkla steg. För den som vill spara pengar eller då trappan har ett nostalgiskt värde kan en renovering vara mycket mer värt än att riva och bygga nytt.

Du kan förnya din trappas utseende med små ändringar eller lite mer drastiska, beroende på hur mycket av utseendet du vill behålla. Det kan handla om att ytskiktet blivit slitet efter år av användning, eller att den överliggande mattan har repats upp eller blivit missfärgad. Äldre trappor har en tendens att börja knarra, vilket också kan vara en sådan sak som man vill åtgärda. Det första du bör göra när du ska renovera trappa är alltså att bestämma i vilken utsträckning du vill förändra trappan. Därefter kan du ta ett beslut om huruvida det är ett arbete du klarar av att göra själv, eller om det är något som du måste be en hantverkare om hjälp för att utföra.

Måla eller lägga matta

Om du bara bestämmer dig för att trappans yta behöver ett ansiktlyft är detta förmodligen något du kan klara av på egen hand. Att måla trappan, att olja, lacka eller lägga matta är inte speciellt svårt. Först gäller det att ta bort det befintliga materialet och eventuellt spackla bort ojämnheter. Ska du lägga en ny matta över trappan kan du använda den gamla för att mäta ut hur stor den ska vara. För att få en jämn yta när du tar bort material är det smidigt att använda sig av en slipmaskin.

Åtgärda en knarrande trappa

Att en trappa knarrar beror oftast på att en träbit sitter löst och gnider mot en annan när du går i trappan. Detta kan du åtgärda rätt enkelt genom att försöka komma åt det lösa trappsteget eller att skruva fast sättstegen underifrån. Ett av de bästa sätten att bli av med knarrandet är att förstärka trappan underifrån.

Om du vill byta ut trappsteg eller förändra trappans design på något vis kan det vara smartare att ta hjälp av en professionell hantverkare med erfarenhet av att bygga trappa. Trappspecialisterna har stor erfarenhet av både trapprenovering och att bygga nya trappor. Hos dem kan du även få tips och råd om vad du kan göra för att fräscha upp din trappa.

”Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Trappspecialisterna.”