+46 08-754 84 55 info@trappspecialisterna.se

Skrivet av Åke Wall den Jan 19, 2015

Vissa delar av hemmet syns mer än andra. Till de påtagliga delarna hör trappan. En trappa är en bruksinredning, därmed inte sagt att den bara ska vara funktionell. Självklart ska den också vara vacker. Den är ofta en central del i hallen och något av det första gästerna ser när de kliver innanför dörren. Därför är den en viktig del när det gäller att skapa ett gott första intryck av hemmet.

En trätrappa är en vacker detalj som skapar en känsla av äkthet och värme. Den kan vara den centrala delen som sätter tonen för hela inredningen. En trappa i trä består ofta av fyra olika typer av delar: trappstegen i trä, sättsteg, vange och ledstång. Dessutom kan man ha annorlunda trappsteg längst ner och/eller högst upp på trappan. Hur man kombinerar material och färger av de olika delarna kommer att påverka hela intrycket, både av trappan och hemmet som helhet.
När du har bestämt dig för att satsa på en trätrappa kan du välja mellan olika träslag, hårda eller mjuka. Hårda träslag är mer tåliga och klarar av hårda tag och många fötter i trappan. Trappstegen tillverkas av massivt trä, trä och faner eller träfiberskivor som exempelvis målad MDF eller plywood. Vad du än väljer kan du vara säker på att du kommer att få en trappa som tål tuffa tag.

Om du väljer att sätta in en trätrappa i ditt hem så finns det näst intill oändliga möjligheter när det gäller design och utseende. En snygg detalj som sätter prägel på utseendet är rundade hörn och kanter. Detta ger trappan ett mjukare intryck och en mjukare känsla. Trappan får ett böljande utseende med mjuka linjer som ger ett lugnt intryck av ditt hem.

Rundade kanter är populära och trätrappor med rundade kanter kan göras på olika sätt. Ett sätt är att göra separata lister som fästs på de befintliga stegen. Det första som måste göras är att mäta stegen, sedan sågar man ut en rundad kant med en sticksåg. För att fästa listen använder man lim och spik. Spiken täcks med träpluggar för att inte synas. Det går alltså att skapa trätrappor med rundade kanter själv men det enklaste är att hitta någon som är bra på att utföra trapprenovering.

 

“Åsikterna i den här texten är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis Trappspecialisternas åsikter.”