+46 08-754 84 55 info@trappspecialisterna.se

Att bygga en ny trappa är inte något som sker över en dag, utan kräver en hel del planering och förarbete. Det är viktigt att designen kompletterar den existerande inredningen på ett bra sätt och att konstruktionen är säker och anpassad för de som kommer använda trappan. I den här guiden kan du ta reda på vad du bör tänka på innan du börjar bygga din trappa och hur du ska tänka för att få det slutresultat du tänkt dig. Guiden riktar sig främst till dig som planerar att bygga en trappa inomhus, men självklart kan dessa tips även användas för att bygga trappor utomhus. Lycka till!

 

Tips för att bygga trappor inomhus

Börja med att titta närmare på nedanstående fyra punkter för att få en trappa som är anpassad för de personer som kommer använda den och ett utseende som kommer kännas aktuellt i många år framöver.

1.Tänk på säkerheten

Först och främst – glöm inte säkerheten! Detta är viktigt i både design och konstruktion då trappan främst ska fungera som en säker väg mellan olika våningar. Känner du dig osäker på att på egen hand bygga en trappa kan det vara en god idé att ta hjälp av en professionell byggare och montör. På så sätt kommer du kunna känna dig trygg med att trappan är utformad och installerad på ett säkert sätt.

2. Använd belysning

Att addera belysning till din trappa kan vara ett ytterligare sätt att öka säkerheten, men det är också ett sätt att förbättra designen. Med belysning vid trappstegen eller längs med ledstången blir trappan synlig även i mörker och kommer bidra med ett inbjudande och dekorativt utseende till hemmet.

3. Utrusta trappan med räcken och ledstänger

Även ledstänger och räcken är viktiga komponenter i en trappas säkerhet och design. Dessa ska alltid finnas på den sida eller de sidor av trappan som inte vetter mot en vägg för att skydda de som använder trappan. Detta är särskilt viktigt om det befinner sig barn, äldre eller andra personer som behöver lite extra stöd i huset. Dessutom finns trappräcken och ledstänger tillgängliga i en mängd olika utseenden och material så att du enkelt ska kunna anpassa dem till just din stil och smak.

 

4. Matcha trappans design med bostadens byggnadsstil

Att välja en trappa i en stil som passar med hemmets övriga interiör är viktigt för att den inte ska kännas malplacerad. Hämta gärna inspiration från magasin och internet för att se vilka olika alternativ som finns tillgängliga eller ta kontakt med en återförsäljare av trappor för personlig vägledning. Det är viktigt att i lugn och ro fundera över vilken design som kommer passa bäst in för att verkligen få det slutresultat du förväntar dig.

 

Saker att ha i åtanke innan du börjar bygga en trappa inomhus

Det ovanstående tipset om att tänka ut en design som passar med hemmet övriga stil leder dig in på nästa tre punkter som är viktiga att ta beslut om. Nämligen vilka material, viken storlek och vilken form din trappa ska ha.

1. Ta fram måtten för den uttänkta platsen

Börja med att mäta ut området där trappan ska byggas för att kunna ta fram skisser och ritningar, samt för att veta hur mycket material du kommer behöva. Känns detta alltför knepigt kan du som tidigare nämnts ta hjälp av en professionell byggare som då kommer kunna utföra hela jobbet, från första mätning till färdigt slutresultat.

 

2. Fundera över vilken design och utseende du är ute efter

Önskar du en pampig och gedigen L-formad trappa med stora breda trappsteg eller kanske en modern spiraltrappa som i princip inte tar upp något utrymme alls? När det kommet till vilken design trappan ska få spelar både plats, budget och smak en viktig roll för att få en trappa anpassad helt efter dina behov.

 

3. Välj vilket material din trappa ska byggas i

När du ska bygga trappor utomhus eller inomhus kan du använda dig av både trä och metall, så där gäller det helt enkelt att välja det alternativ som bäst passar in med dina önskemål. En ståltrappa ger ett modernt uttryck och en hållbar konstruktion som inte är känslig för väder och vind, medan en trätrappa ger ett klassiskt intryck och kan målas eller behandlas för att ge dig precis det utseende du är ute efter.

 

Hitta ett företag i Sverige som kan hjälpa dig att bygga en trappa inomhus

Kontakta Trappspecialisten, ett välrenommerat företag i Sverige som kan hjälpa dig med både planering, design och montering för att få en snygg trappa som håller och som kommer kunna erbjuda dig och din familj högsta möjliga säkerhet!