+46 08-754 84 55 info@trappspecialisterna.se

Om du gillar att bläddra i inredningskataloger eller magasin ser du ibland riktigt coola trappor utan räcke. Det kan vara vackert, men är ofta inte tillåtet. Både för din egen säkerhet och för alla andra som använder trappan är det viktigt att ha koll. Är ni en barnfamilj ska handledaren utformas på ett sätt som skyddar barnen från att ramla ner eller fastna. Är de som använder trappan till åren komna, behöver ledstången anpassas efter det för att ge mesta möjliga stöd under användning. Att göra rätt från början när du ska bygga trappräcke är också viktigt om du i framtiden skulle sälja lägenheten eller huset.

Ledstänger kommer i alla tänkbara former och material. I princip är alternativen oändligt många, för färger och ytbehandlingar som lack, olja och hårdvaxolja. Även formen på själva trappan spelar roll. L- och U-trappor, raka trappor och spiralsvängda varianter kräver olika stöd. Utifrån dina smakpreferenser kan du dessutom kombinera olika material, som glas, metall och trä. Glöm inte heller att matcha ändböjar, ändknoppar och hörnböjar med resten av inredningen. Ek eller björk? Oljad eller målad?

Att utnyttja nivåskillnader eller en generös takhöjd kan lösa mycket och skapa fler kvadratmetrar för den trångbodde. Trappräcket blir pricken över i och kan bli en kontrast till hemmet i övrigt eller något som smälter in. Vilket utgångsläge har du? Kanske modernt och nybyggt? Svarvat vitmålat trä från nationalromantikens dagar? Enkla funkis-räcken i svart? Och vilka beslag och fästen vill du ha?

Innan du blir alltför förvirrad av alla detaljer kan det vara en bra idé att prata med en professionell trappbyggare som har stor erfarenhet. Utifrån dina behov och förutsättningar kan du få hjälp i varje steg. Det finns samarbeten med olika designers och underleverantörer som du kan bekanta dig med om du vill. Det är inte oöverstigligt att landa i en bra lösning. Men det är bara du som vet hur behoven ser ut och vilka problem som trappan ska lösa. Även om du har med dig något av en färdig plan är det absolut att rekommendera att prata igenom alla stora beslut först. Ibland kan en liten förskjutning av placeringen i rummet göra en enorm skillnad, justeringar av centimetrar kan både lösa problem och ibland skapa nya!

Om du vill konstrueras trappan utifrån dina mått och idéer. Naturligtvis alltid med hänsyn till lagar och regler. Eller också blir lösningen att du väljer en klassisk och beprövad variant. Oavsett vilket, så du kan känna dig trygg för att inget kommer att gå helt snett!

 

”Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Trappspecialisterna.”