+46 08-754 84 55 info@trappspecialisterna.se

Om du bestämt dig för att bygga en ny trappa, antingen inomhus eller utomhus, gäller det att lägga lite extra tid på planeringen och förberedandet för att få ett lyckat slutresultat. Genom att ta hjälp av en professionell designer och montör kommer du få smarta tips och råd och kommer dessutom kunna känna dig säker på att den blir säkert och kvalitativt byggd.

 Dock kan det ändå vara bra att ha läst på lite vad gäller olika material och design innan du träffar företaget för att veta ungefär vilken typ av trappa du är ute efter. Nedan följer några smarta tips på vad du bör tänka på när du ska bygga en ny trappa.

1. Välj rätt material när du ska bygga en trappa

Efter att du funderat ut en design och form på trappan som du gillar är det dags att börja titta på vilka material du vill använda. Materialet spelar lika stor roll i helhetsintrycket som själva designen och är därför en viktig del för ditt hems interiör. Är du ute efter en modern och iögonfallande inomhustrappa? Eller planerar du att bygga en stabil och vädertålig trappa utomhus? Var den ska vara placerad och vad den ska användas till spelar såklart stor roll för vilka material som passar bäst.

a) Trappa inomhus

När du låter din trappa monteras av en byggare som till exempel Trappspecialisterna kan du alltid vara säker på att materialen som används är kvalitativa, men om du vill ha en trappa i trä eller metall är helt upp till dig. För trappor inomhus fungerar egentligen de flesta typer av material då de inte kommer utsättas för väder och vind. Här handlar det i stället om vilket utseende och stil du vill skapa. I ett hem med lantlig och traditionell stil kommer exempelvis en vacker vitmålad trätrappa göra sig utmärkt, medan det i det moderna hemmet gärna får inkluderas material såsom glas och metall.

b) Trappa utomhus

När du ska bygga trappor utomhus finns det några fler begränsningar när det kommer till materialval. Här gäller det att tänka på att trappan ska klara både regn, snö och vind och måste därför vara byggd i ett hållbart material med lång livslängd. Utomhustrappor av aluminium eller galvaniserat stål är ett särskilt bra val eftersom de också är motståndskraftiga mot rost och lätta att underhålla.

2. Skötsel av trappor inomhus och utomhus

För att hoppa några steg framåt i processen och titta på hur du ska ta om hand om din nybyggda trappa skiljer det sig även här mellan inomhus- och utomhustrappor.

a) Skötsel av trappa inomhus

I och med att trappan i ditt hem kommer användas i princip varje dag, året runt, gäller det att ta hand om den på rätt sätt för att få den att hålla. En ståltrappa kräver i princip inget underhåll alls utan behöver bara rengöras vid jämna mellanrum för att hållas fräsch. En trätrappa däremot behöver lite mer kärlek. Försök att hålla den så ren och städad som möjligt för att undvika skador och behandla med ny färg eller olja vid behov. En oljad trappa ska gärna oljebonas några gånger varje år för att hållas i fint skick.

b) Skötsel av trappa utomhus

Även här gäller det att hålla trappan så ren och städad som möjligt. Inte bara för hållbarhetens skull, utan också så att ingen halkar eller råkar snubbla. En ståltrappa kräver som tidigare nämnt mindre underhåll än en trappa i trä som med jämna mellanrum måste slipas och målas/oljas om.

Har detta gjort dig sugen på att bygga ny trappa? Kontakta din professionella byggare för ett pris samt tips på hur du kan skapa din drömdesign.