+46 08-754 84 55 info@trappspecialisterna.se

Har du blivit sambo eller behöver tonåringen ett eget krypin? Om du har turen att bo med rätt takhöjd kan du utöka dina ytor med ett loft. Det kan bli en extra sovplats, eller ett utrymme för tv, en läshörna eller ett arbetsrum. Om du är trångbodd och inte kan byta till större bostad, kan det bli en riktigt smart lösning. Ta fram tumstocken och kolla om du har 2.40 meter mellan golv och tak. Det räcker i alla fall för en säng. Man brukar räkna att det behövs minst 80 centimeter eller gärna en meter ovanför sängen plus stommen som den vilar på, som är cirka 20 centimeter. Du behöver alltså veta vad som blir kvar när du räknat bort en meter för ett sängloft. Har du ännu högre till tak är möjligheterna naturligtvis ännu fler. En lofttrappa är en viktig detalj och det gäller både utseendet och sin funktion.

Fästen i väg och tak

Om du bor i bostadsrätt är det viktigt att du kollar med styrelsen vad som är tillåtet. Det kan finnas ledningar i väggarna, eller fastigheten är skyddad och får inte påverkas. Du behöver också ta reda på om tak och väggar håller för skruvar och balkar. Det mesta går att lösa, men det är viktigt att ha fakta framme innan du beställer hem virke och målarfärg! Kopplingen mellan golv och loft gör du med en stege eller trappa. Den kan ha flera funktioner, till exempel för förvaring under trappstegen. Det kan vara i form av exempelvis lådor eller hyllor. Enklast är att köpa en färdig paketlösning, men kontakta en professionell trappbyggare för råd och tips. Vad blir bäst i ditt fall? En skräddarsydd platsbyggd möbel eller en standardversion?

Smälta in eller bryta av

Det kan tyckas vara en detalj, men utseendet på ditt bygge spelar roll för hur din bostad uppfattas. Passa på att göra ett statement som säger något om dig eller den som ska använda utrymmet. I Skandinavien är det vanligt med trä och det kan du behandla på olika sätt. Några klassiska alternativ är lasering, i vitt eller mörkare färger. Viktigt att lackera ett par gånger på de ställen som används mest. Att täckmåla fungerar också naturligtvis, i valfri färg. Att oljevaxa trä blir också snyggt om du gillar en varm och naturlig look. Andra vanliga material när du ska bygga lofttrappa är metall, stål eller galvad eller till och med durk, om du vill ha en cool, industriell stil. Kan vara kul att känna till att det var Eva Jirincna, en tjeckisk arkitekt som var först att designa trappor i material som glas och stål, i London 1980.

”Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Trappspecialisterna.”