+46 08-754 84 55 info@trappspecialisterna.se

En trappa är inte komplett utan en vacker och stabil ledstång. I själv verket är det ofta handledaren som lyfter trappan till en helt ny nivå utseendemässigt. Ledstänger erbjuder dessutom stöd för alla som går i trappan och minskar risken för fall.

I den här guiden kommer vi att gå igenom olika fördelar med att montera en ledstång till trappa. Vi ger dig även tips och inspiration inför eventuella trapp- och ledstångsinstallationer. 

Vad är syftet med att montera en ledstång på en trappa?

En ledstång till trappa ska vara lätt att greppa och är framtagen för att ge ökad stabilitet och stöd. Den ska verka för att förhindra fall och olyckor och ska därför vara monterad i en höjd som gör den enkel att hålla i. En ledstång kan också hjälpa till att förbättra trappans utseende, och i många fall används den som en inredningsdetalj för hemmet. En ledstång till trappa kan tillverkas i en mängd olika material och former. Vilken stil du väljer beror helt på tycke och smak. 

Fördelar med ledstänger

  • Ger bra stöd om du exempelvis skulle halka eller trilla i trappan 
  • Fungerar som ett inredningselement
  • Ger dig som har svårt att gå bättre balans  

Måste en trappa vara utrustad med ledstång?

Trappor utan räcken och med steg som sömlöst flyter genom luften är olagliga och är därför inget att rekommendera. Enligt Boverkets byggregler ska ledstänger finnas på samtliga trappor som inte omsluts av väggar, vilket är särskilt viktigt om barn och äldre ofta går i trappan.

Tips inför installation av ledstänger inomhus

När du ska installera en ledstång för trappa inomhus är valmöjligheterna beträffande material stora. En ledstång under tak utsätts inte för samma slitage som en ledstång utomhus, och det går därför bra att välja en ledstång för trappa i trä om du vill uppnå ett klassiskt slutresultat.
Om du hellre vill ha ett sofistikerat och modernt uttryck passar ledstänger i metall bättre. Trappspecialisterna erbjuder dessutom ett brett utbud av väggfästen, ändböjar och knoppar för handledare. Genom att addera fina detaljer på ledstängerna ger du trappan det där lilla extra. 

Tips inför installation av ledstänger utomhus 

Om du däremot är på jakt efter en ledstång för trappa utomhus är det bra att satsa på ett alternativ som tål allt i väderväg. Stål och aluminium är hållbara material som kräver minimalt med underhåll. Om du ändå vill ha ledstänger i trä är det viktigt att med jämna mellanrum ytbehandla dem med lack, olja eller hårdvaxolja. 

Ta hjälp av Trappspecialisterna 

Vi på Trappspecialisterna prioriterar alltid säkerhet och kvalité i vårt arbete. Vi skräddarsyr lösningar utefter dina behov och framställer samt monterar samtliga handledare och ledstänger med största möjliga omsorg. Är du är osäker på vilken ledstångsdesign som passar i ditt hem?
Vi hjälper vi dig att ta fram olika alternativ som både är funktionella och estetiskt tilltalande.


Letar du efter en ledstång till trappa? Kontakta oss redan idag.