+46 08-754 84 55 info@trappspecialisterna.se

En professionellt konstruerad trappa håller ofta under lång tid, men ibland kan det ändå uppstå behov av större eller mindre restaureringar. Antingen på grund av skador och förslitningar eller på grund av att du av någon anledning tröttnat på trappans utseende. Oavsett om du vill måla, alternativt lacka om delar av trappan, byta ut räcket eller klä stegen i en ny matta bör du lägga ner en del tid på att planera arbetet. Ett bra första steg är då att ta fram olika skisser, jämföra färgprover och material. Därefter är det dags att fundera över om du ska genomföra din trapprenovering på egen hand eller med hjälp av en hantverkare. Det beror naturligtvis på hur omfattande renoveringen är tänkt att bli, men också på den aktuella trappmodellen samt dina egna erfarenheter och kunskaper om byggande.

Du som bestämt dig för att göra arbetet själv hittar fler tips här nedanför:

Förberedelser

Att måla eller lacka om en trappa är något som de flesta klarar av, även om det är fråga om en mer komplicerad trapptyp. När du ska renovera gammal trappa så är det dock bra att räkna med att arbetet tar tid, framförallt eftersom det krävs en del förberedelser. Befintlig färg eller lack ska först slipas bort, och om trappan tidigare varit klädd i en matta ska eventuella limrester, lister och spik avlägsnas. Ett bra tips för dig som vill lägga ny matta är att använda den gamla mattan som mall.

Verktyg

För att underlätta arbetet med att renovera trappa krävs att du införskaffar de rätta verktygen. Använd en värmepistol för att ta bort limrester och slipmaskin eller handskrapa för att slipa trappan ren från tidigare färg eller lack. Ett annat alternativ är också att använda en IR-lampa som gör att färgen lättare släpper från trappstegen.

Enklare restaureringar klarar de flesta av att göra på egen hand, men när du ska renovera inomhustrappa och inte har tid eller möjlighet att göra arbetet på rätt sätt är det bättre att anlita en hantverkare. Om du ska byta ut hela delar av trappan, eller kanske överväger att installera en ny modell kan du också kontakta Trappspecialisterna. Mer information hittar du på deras webbplats.

”Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Trappspecialisterna.”