+46 08-754 84 55 info@trappspecialisterna.se

När man ska bygga trätrappa är det viktigt att välja rätt typ av trä som både matchar dina önskemål såväl som har rätt praktiska egenskaper. En trätrappa ställs ofta i kontrast till övrig inredning som en ljus accent där naturligt trä är det mest praktiska materialet för att bygga trätrappa. I denna artikel tänkte vi gå över fördelarna och nackdelarna med fyra olika träslag för att bygga trätrappa.

Ek

På grund av att det är väldigt starkt och har attraktiva gryn har ek alltid varit ett högt uppskattat träslag för att bygga trätrappa ute och inne. Fördelen med ekträ är dess hållbarhet och resistens mot väta. Det finns ungefär 600 olika arter av ekträ i världen som delas in i två huvudfamiljer: röd ek och vit ek. Röd ek är speciellt populärt och växer i många delar av Nordamerika.

Fördelar

Ek är en av de bästa och mest populära träslagen att bygga trätrappa och möbler av, och det är ingen tvekan om varför. Ek är väldigt hållbart och har en vacker, fingrynig textur. Både röd och vit ek är också resistenta mot väta och är enkelt att arbeta med.

Nackdelar

Ekträ är tungt, och dyrt. Det bryts och spricker även rätt enkelt. Det innehåller också garvsyra som kan fräta på stål- och järnkomponenter som kan ge skapa permanenta fläckar på träet.

Valnöt

Valnötsträ har en anmärkningsvärt jämn textur, det är relativt hårt, starkt och enkelt att underhålla och polera. Valnötsfamiljen består av över 20 variationer som växer i Europa, Asien, Nordamerika och Sydamerika. Det är ett väldigt kompakt och hållbart trä, men som ändå skärs och trimmas med lätthet. Beroende på klimat och mark kan färgen och strukturen av valnötsträ variera markant. Desto äldre trädet är, desto mer dyrbart och mörkare blir dess trä. Det är ett utmärkt val för att bygga trätrappa, såväl som möbler, golv och instrument av olika slag.

Fördelar

Valnöt besitter en hög resistens mot väta och är enkelt att både bearbeta och polera. Det är slitagebeständigt och står emot röta väldigt bra. Valnötsträ har under en lång tid främst använts för att tillverka möbler på grund av hur enkelt det är att arbeta med, att det är väldigt hållbart och har en vacker textur. Men det är ett minst lika bra val för att bygga trätrappa. Valnötsträ finns i en stor variation av olika färger och som enkelt kan fläckas för att skapa nya unika mönster. En annan fördel med valnöt är dess höga densitet som gör att det är inte för tungt och fortfarande formbart.

Nackdelar

Valnöt är relativt dyrt och är inte vädertåligt vilket innebär att det inte lämpar sig för att bygga trätrappa ute.

Lönn

Lönn är ett robust, tätt trä med en vacker textur. Det är aningen starkare än ekträ där färgen på lönnträ nästan är vit, ibland med en aningen gul eller rosa färgton. Lönnträ är ett utsökt material för interiördekorering som en imponerande kontrast till mörka detaljer. Det är det ideala valet för att tillverka golv, möbler, bygga trätrappa och andra detaljer där man önskar något i ett ljust trä.

Fördelar

Lönn är ett extremt starkt trä med ett vackert utseende. det är också väldigt fast och aningen elastiskt. Lönnträ är enkelt att bearbeta, polera, fläcka, lacka och väldigt enkelt att underhålla.

Nackdelar

På grund av lönnträets ljusa färg och textur syns repor och märken mycket tydligare. Precis som många andra trätyper så gillar inte lönn hög luftfuktighet eller temperaturförändringar då det riskerar att spricka. Denna typ av trä är bör undvikas att användas för utomhusbruk på grund av dess dåliga vädertålighet. Därav bör de aldrig användas för att bygga trätrappa ute.

Ask

Ask är ett elastiskt, starkt och hårt trä med en vacker textur. Askträ karakteriseras av sin goda flexibilitet och har en ljust brun/grå färgton med ljusa, tydliga fibrer. Askträ är på många sätt väldigt lik ek, men det är lättare och har inte lika framträdande medullära strålar. Askträ är också väldigt hållbart. Detta material dock är inte tillräckligt hållbart för att kunna användas för att bygga trappa trätrappa utomhus då det snabbt förfaller vid kontakt med marken.

Fördelar

Askträ har framträdande raka gryn som skapar en intressant textur och utseende. Dess främsta fördel är dess hållbarhet, flexibilitet och elastiska kvaliteter. Förutom det är askträ också enkelt att fläcka och böjer sig sällan.

Nackdelar

Askträ är inte ett vädertåligt material och kan vara svårt att bearbeta och polera. Hög luftfuktighet kan orsakas stora skador på askträ.

Bygg en trätrappa med Trappspecialisterna

Ska du bygga eller renovera trätrappa i ditt hem? Kontakta Trappspecialisterna. Vi erbjuder skräddarsydda helhetslösningar för att bygga eller renovera trätrappa där vi hjälper dig från start till mål med hela processen.

 

Kontakta oss idag så berättar vi mer. Vi är också en återförsäljare av trätrappor av märket Drömtrappor. I deras katalog hitta du ett brett utbud av trätrappor av olika träslag för allt från svängda till raka trappor och spiraltrappor.