+46 08-754 84 55 info@trappspecialisterna.se

Din trappa är en viktig del av hemmet – både som inredningselement och som länk mellan bostadens olika våningar. En föråldrad eller sjaskig trappa kan ge både dig och besökare ett tråkigt helhetsintryck av hemmet. Om trappans grundläggande funktionalitet är i sin ordning, är en trapprenovering ett tips på en kostnadseffektiv lösning som genast gör din bostad vackrare.

Inför ett sånt här projekt behöver du såklart fundera på om du har kunskap och kapacitet att genomföra renoveringen själv, eller om du behöver ta hjälp av välrenommerade hantverkare. Vi på Trappspecialisterna är som namnet antyder, specialister på den här typen av renoveringar. Vi hjälper dig med skräddarsydda renoveringslösningar som får din trappa att utmärka sig – på ett positivt sätt. 

Vår guide om trapprenovering ger tips på olika typer av renoveringar som förvandlar din slitna trappa till en dekorativ inredningsdetalj.

  • Utbyte eller renovering av trappans räcke

Att byta ut och förnya delar av trappan är ett effektivt och sparsamt sätt att försköna hemmet på. Att byta räcke under trapprenoveringen kan göra stor skillnad på utseendet för din nygamla trappa. Det är viktigt att välja räcke omsorgsfullt så att stilen passar husets inredning i övrigt. Handledare i massivt trä ger hemmet en robust känsla, medan ett räcke i glas ger ett stilrent och modernt intryck. Om du redan trivs med räckets design men fortfarande vill ge trappan en upprustning, är ett billigt alternativ att måla eller lacka om räcket. Eller kanske tvärtom. I många fall är färg dekorativt, men kan också dölja material som redan är vackert.

En fördel med den här typen av renovering är att trappan kan användas i princip som vanligt under arbetets gång, då man fortfarande kan gå på stegen.

  • Måla, lacka eller olja

Genom att ta fram penslarna kan vi på Trappspecialisterna med målarfärg, lack eller olja väcka nytt liv i din gamla trappa. Den här typen av renovering ger hemmet en stor uppfräschning till ett relativt lågt pris. 

Här är förarbetet väldigt viktigt, då en slarvig genomförd grund försämrar slutresultatet. Därför lägger vi mycket tid på att göra både förarbetet och målningen ordentligt.

Arbetsmoment för en framgångsrik trapprenovering är enligt följande:

  • Eventuellt ta bort gammal färg

  • Spackling

  • Slipning

  • Grundmåla

  • Täckmåla

 För att nå bäst resultat kommer trappan behöva målas i flera omgångar och ofta är torktiden ganska lång. Ett tips inför trapprenovering i form av målning är därför att planera ett väl valt datum för projektet. Trappans åtkomst kommer nämligen vara begränsad under renoveringens gång.

  • Renovera trappan med färdiga trappsteg

Ge trappan ett ansiktslyft genom att klä om stegen. Det här trapprenoverings tipset kräver inte lika mycket arbete som målning gör. De nya stegen fästs ovanpå de nuvarande stegen och slutresultatet går oftast inte att skilja från en helt ny trapp.

De nya trappstegen säljs i kit – färdigbehandlade och utan krav på målning eller lackering. Du kan välja mellan olika träslag och ytbehandlingar för att hitta den design som passar dig och ditt hem bäst. Om din trappa är rak blir det enklare att montera de nya trappstegen. Om den däremot är svängd är det lite svårare att hitta färdiga kit som stämmer överens med trappans utformning. Även själva monteringen blir mer komplicerad. Vi på Trappspecialisterna har god erfarenhet av den här typen av arbete, och utför kapning och passning av stegen med högsta precision för ett stilfullt resultat.

Kostnad för trapprenovering

Kostnaden för en trapprenovering kan variera mycket och beror dels på projektets omfattning, trappans antal steg och material. Beroende på vad för typ av renovering du vill ha krävs dessutom olika typer av verktyg, vilket också påverkar det slutgiltiga priset. Vi på Trappspecialisterna har djup erfarenhet och kunskap inom området. Oavsett vad för typ av trappa du vill renovera, hjälper vi dig att uppnå önskat resultat. För en uppskattning av vad för typ av kostnad din trapprenovering kommer att landa på, kontakta oss med dina behov så gör vi en bedömning.